Bujorii sunt flori perene cu o durata lunga de viata ce ne incanta primavara cu minunatele lor flori de diverse culori precum coral, crem, roşu, roz, violet, roz, roşie, alb şi galben. Originar din Asia bujorul poate fi : bujor de gradina (Paeonia officinalis valbiflora sau Paeonia) şi bujori copaci (Paeonia suffruticosa). Bujorul de gradina este o planta perena erbacee (înălţime de la 70 – 80 cm), grupat în cinci categorii, în funcţie de forma florii: simpla, semidubla, dubla, japoneză, şi anemone. Bujori arbori produc un număr mare de flori pe o instalaţie de arbust iar tulpinile nu mor peste an. Bujorii cresc cel mai bine in in zonele in care se succed anotimpurile, deoarece au nevoie de o perioada de repaos in sezonul rece.
Bujori cresc cel mai bine in plin soare, dar tolereaza si semi-umbra. Dimensiunea florii va scădea daca acesta este plantat in apropierea copacilor sau arbustilor. Locul de plantare ar trebui să aibă protecţie la vanturi puternice, dar să fie bine aerisită, pentru a reduce riscul aparitiei bolilor si daunatorilor. Bujorii prefera un sol bine drenat, cu un pH de 6.0 - 7.0. Radacinile vor putrezi repede daca solul este slab drenat.
Plantarea
Cel mai bun timp pentru a planta bujorii este la începutul toamnei - septembrie şi octombrie sunt lunile ideale. Dacă bujorii sunt plantati primavara, acestia nu vor inflori pentru un an sau doi.
Săpa o gaura de 12 la 18 cm adancime si 18 cm latime, gauri de spaţiere 3 la 4 metri distanţă. Include 3cm strat de materie organică, cum ar fi compost, scoarta de pin sau gunoi de grajd. Multi gradinari adauga o jumatate de cana de faina de oase sau de superfosfat la plantare. Umpleţi gaura aproximativ pe jumătate apoi plasaţi rădăcina divizata cu ochii de inmugurire în sus. Asiguraţi-vă că radacina va fi la cel mult de 5 centimetri sub suprafaţa solului, atunci când umplerea este finalizata. Dacă efectuati plantarea în luna septembrie, primii muguri se vor ivi la suprafata solului inainte de inghet.
Pentru plantarea bujorului arbust tuberculii sau planta tanara la o adancime de la 4 la 5 cm de sol apoi se uda din abundenta pentru a facilita dezvoltarea sistemului de radacini.
Bujorii se transpanteaza sau se divizeaza o data la 8-10 ani.
Îngrijire şi întreţinere
Trebuie sa se acorde o atenti sporita solului sa nu aiba o umiditate ridicata, deoarece poate fi atacat de mucegai, iar iarna poate fi protejat cu frunze uscate care se indeparteaza primavara pentru a preveni aparitia bolilor.
Datorita parfumului si a startului lipicios care acopera bobocii, bujorii pot si invadati de furnici dar fara a le face rau. De asemenea, plantele tinere pot fi atacate de melci care pot fi indepartati cu var sau cenusa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.